Skip to main content

Conteaza ?


Aud la părinți, prieteni, oameni de pe stradă spunând: Ce contează atât pentru tine treaba asta cu voluntaritului/caritatea/ONG-urile etc? Nu e ca și cum chiar poți schimba ceva, sau să zici că se vede vreo diferență. Lucrurile vor fi la fel.
Am fost întrebată de nenumărate ori, oarecum retoric: Ce mare brânză crezi că rezolvi? Ce faci tu e doar o picătură în tot oceanul, de ce te mai agiți atât?
Dar eu le spun: Oceanul ar avea mai puțină apă dacă nu ar fi acea picătură de care vorbești! O picătură de ulei afectează toată apa și viața din ocean. Și dacă o picătură micuță poate avea o influență asupra oceanului, atunci putem gândi la fel și despre viețile noastre, și viețile celor din jurul nostru.

Da, nu putem schimba lumea, să fim serioși, dar putem cu siguranță să ne schimbăm pe noi înșine, și astfel să schimbăm lumea cuiva! Cu toții avem puterea de a contribui cu o diferență pozitivă cel puțin în viața unei singure persoane. Și de la acea persoană, alții se vor alătura, alte idei vor veni, numai lucruri bune vor năvăli! Veți fi surprinși the efectul “bulgărelui de zăpadă”!
Deci… Da! Contează dacă ridic un gunoi de pe jos, dacă refolosesc o foaie hârtie, dacă păstrez spațiile publice curate, dacă petrec 10 minute ajutând pe cineva, sau daca împart mâncarea mea cu un om care nu are adăpost.
Spun asta ținând cont de două motive relevante în acest sens:
  1. Valorile mele personale trebuie să fie dovedite prin acțiunile pe care le fac, în concordanță cu faptele mele, pentru că faptele vorbesc mai mult decât cuvintele.
  2. Pot da un exemplu celor din jur! Nu știi niciodată pe cine vei inspira sau cine va fi influențat de faptele și atitudinile tale, care de altfel fac parte din convingile noastre cele mai puternice!
În final, dacă te-ai întrebat vreodată, dacă ceea ce faci are vreun efect, dacă munca ta chiar contează pentru cineva…Nu te îndoi! Da, contează întotdeauna! Pe scurt, cred că aceasta este atitudinea care atrage sclipirile succesului! De ce? Pentru că în viață avem doar trei alegeri: renunță, contribuie, dă tot ce ai mai bun! (Care sună mult mai bine în varianta ei americană – Give up, give in or give it all you’ve got!). Oricum ar fi spusă, în orice limbă, o puteți aplica oricând trebuie să luați decizii!

Articol scris de Ruxandra Oprică.
Coordonator proiecte – Rețeaua CAN Brașov
(www.canbv.rowww.multimedia.canbv.ro)
Mentor școlar – Roma Education Fund
(www.romaeducationfund.ro)


Post a Comment

Popular posts from this blog

Scrisoare catre fiul meu care nu va citi aceste randuri

Dragul meu,

stiu ca in ochii tai nu am fost mama perfecta.
Desi am facut tot ce am putut, mereu a ramas ceva ce putea fi mai bine facut, ceva ce ai fi avut nevoie si eu nu mi-am dat seama.

Dinainte sa te nasti, noi doi am fost prieteni.
Iti povesteam seara in timp ce priveam stelele tot ce am vazut, toate emotiile mele, cum e lumea in care vei veni. Iti spunea cat de bine ne vom intelege noi si ca vom fi bine. Ca orice s-ar intampla, noi ne avem unul pe altul si vom reusi impreuna sa trecem prin orice.
Si chiar asa a fost.
Iti citeam Sorell si fiul si am sperat din tot sufletul ca voi fi un parinte macar pe jumatate la fel de bun ca Sorell.
Poate am reusit sau poate nu. Doar tu stii asta.
Noi, mamele, mereu avem senzatia ca nu am facut tot ce trebuia. Dar poate tie ti-a fost de ajuns.

Stiu ca acum esti suparat ca te-am pedepsit luandu-ti laptopul. Si probabil tu crezi ca sunt nedreapta.
Si eu am crezut asta despre bunicii tai.
Dar cand vei mai creste, vei intelege ca parintii cauta s…

Daca ti-as spune ca poti avea totul, ai fi dispus sa platesti pretul?

,,nimic in viata nu este gratuit''.

E o vorba din batrani. Stiu ei ce stiu !

Gandindu-ma la asta mi-au venit in minte toate intamplarile cand am simtit ca pentru a ajunge la ceea ce imi doresc era necesar sa ma decid ce sunt dispusa sa ofer Universului in schimb.

Asa cum Phoenix trebuie sa arda intai, pentru a renaste din propria cenusa, la fel si eu a trebuit sa renunt la ceva care ma definea pentru a face loc altor lucruri mai bune.

Pentru ca nu exista lumina fara intuneric, yin fara yang, soare fara noapte si nu ai putea sti cand esti fericit, daca nu ai trecut prin perioade din care simteai ca nu mai gasesti iesirea.
Toata viata este un ciclu continuu de inceput si sfarsit.


Nu putem cunoaste extazul daca nu cunoastem agonia intai- si cu cat e agonia mai adanca, cu atat mai puternic vei putea simti extazul. Totul are un pret. Extazul se plateste prin agonie.

Pentru a te elibera de durere, trebuie sa o cunosti intai, sa treci prin ea. Nu te poti elibera de ceea ce nu cunosti.

Cuvantul care iti va schimba viata

''Daca singura rugaciune pe care o spui este Multumesc, este de ajuns.''
Meister Eckhart

Fii recunoscator pentru ceea ce nu ai....daca ai avea, ce rost ar mai avea viata fara vise?
Fii recunoscator pentru ceea ce nu stii...e o oportunitate sa inveti.
Fii recunoscator pentru toate greutatile prin care treci...doar asa vei creste.
Fii recunoscator pentru limitarile tale...ele iti dau oportunitatea sa te dezvolti.
Fii recunoscator pentru fiecare provocare...iti va construi caracterul si te va intari.
Fii recunoscator pentru greselile pe care le faci...te invata lectii valoroase.
Fii recunoscator pentru momentele cand te simti epuizat...inseamna ca ai dat tot ce puteai.

E usor sa fii recunoscator pentru lucrurile bune din viata ta...totusi, o viata plina de impliniri este data celor care au multumit pentru piedicile intalnite in drumul lor.
Recunostinta transforma ''zilele negre'' in "zile albe''.
Azi poate ti se pare greu sa spui Multumesc.

Ga…